Terug naar index  <<  Terug naar terminologie

ref Waardelijst NaamDeelPrefixQualifier 2014‑11‑06

Id 2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.101.11.20
ref
(van repository: naw-)
Geldigheid geldig vanaf 2014‑11‑06
Status final Definitief Versielabel
Naam NaamDeelPrefixQualifier Weergavenaam NaamDeelPrefixQualifier
Omschrijving Nederlandse inperking van de HL7 internationale set, conform Stichting HL7 Basiscomponentengids v2.3
Bron codesysteem
2.16.840.1.113883.5.43 - Entity Name Part Qualifier
Niveau/ Type Code Weergavenaam Codesysteem Omschrijving
0‑L
VV
voorvoegsel
Entity Name Part Qualifier Voorvoegsel bij de achternaam. Dit gaat om de in Nederland veel voorkomende naamdelen als "van ", "de ", "ten " of "el ", maar ook combinaties als "van der " of "in 't ". Een voorvoegsel hoort altijd bij het person name part van type family dat er direct achter staat (zie de XML-voorbeelden). Een voorvoegsel kan als onderdeel van de achternaam worden opgenomen, maar het is gebruikelijk om het apart op te slaan (en te verzenden) indien sorteren (en dus ook terugzoeken) plaatsvindt op basis van de achternaam zonder het voorvoegsel. Dit is in Nederland absoluut gebruikelijk, maar in België bijvoorbeeld niet. Merk op dat er meerdere voorvoegsels kunnen voorkomen in één naam, namelijk zowel bij de geslachtsnaam als bij een eventuele partnernaam.
0‑L
AC
academic
Entity Name Part Qualifier Academische titel. Een titel (meestal in afgekorte vorm) die is verkregen door het voltooien van een studie of door het vervullen van een rol binnen een academische instelling. Als voorvoegsel kunnen bijvoorbeeld fungeren: "drs. ", "ing. ", "ir. ", "mr. ", "dr. ", "prof. ", maar ook een combinatie als "prof. dr ".
0‑L
NB
nobility
Entity Name Part Qualifier Adellijke titel. Een titel (meestal voluit geschreven) die is ontleend aan iemands aristocratische status. Voorbeelden zijn "Jonkheer ", "Graaf ", etc..
0‑L
TITLE
title
Entity Name Part Qualifier Algemene aanhef. Dit wordt in principe gebruikt voor de aanhef bij een volledige naam (zoals gebruikt in correspondentie), bijvoorbeeld "De Weledelgeleerde Heer" , "De Weledelhooggeboren Vrouwe ", maar ook simpelweg "Mevrouw ". De aard van zo'n aanhef hangt dus samen met het geslacht van de persoon en met eventuele academische en/of adellijke titels (o.b.v. afleidregels).

 
Legenda: Type L=leaf, S=specializable, A=abstract, D=deprecated. NullFlavors komen in het attribuut @nullFlavor in plaats van in @code.
download XML JSON CSV SQL SVS